ZooParc Cluj

Zebra

Content Image
Dungile zebrelor sunt unice la fiecare în parte...

Cum arăt: fac parte din familia ecvideelor alături de cal și măgar. Sunt un  animal longeviv, mă  mișc rapid pentru dimensiunea mare a mea. Dinții mei sunt construiți pentru mestecarea și ruperea ierbii. Corpul meu este  asemănător cu cel al cailor, dar membrele sunt mai scurte. Coama îmi este ridicată, coada mea are un smoc de păr, iar blana îmi este dungată.

Cât cântăresc: greutatea mea poate varia între 300 și 370 kg.

Cât trăiesc: pot trăi între 20 și 30 de ani.

Ce mănânc: sunt animal erbivor și mănânc în principal plante, arbuști, ramuri, frunze sau chiar și scoarță de copac.

Unde mă întâlneşti: trăiesc în Africa, de obicei în zonele de câmpie, în zone deschise, dar în unele cazuri și în munți. Mă întâlnești pe tot continentul African.

Cum mi se măreşte familia: Femelele sunt capabile de reproducere încă de la varsta de 2 ani, mult mai devreme decat masculii, care nu se pot reproduce până la 5 – 6 ani. Gestația durează un an. Nașterea se produce repede, în circa 20 de minute, puiul având puterea să se ridice în picioare la doar 15 minute după naștere. Aceșta își poate urma mama după numai 2 ore de la naștere.

Cum mă comport: sunt foarte curajoasă și solidară, iar dacă una dintre noi este rănită de un prădător, celelalte o înconjoară încercând să îndepărteze prădătorul.

Știaţi că… ?

  • Când sunt fugărite de prădători, ele aleargă în zig-zag pentru a-i dezorienta.
  • Ca și caii, zebrele dorm în picioare.
  • Este și un animal rapid, putând atinge viteza de 65 km/h când aleargă.
  • Exact ca și amprentele degetelor noastre, dungile zebrelor sunt unice la fiecare în parte.