ZooParc Cluj

Ursuleț năsos

Content Image
Ursulet cu nasul alungit, flexibil, și o coadă lungă, vargata

Cum arăt: ca adult măsor între 33 și 69 cm (între 13 și 27 inch) de la cap până la baza cozii. Am dimensiunea unei pisici mari de casă. Masculii pot deveni aproape de două ori mai mari decât femelele și au dinți canini mari și ascuțiți. Am un cap zvelt, cu nasul alungit, flexibil, ușor îndreptat în sus, urechi mici și o coadă lungă, utilizată pentru echilibru și semnalizare.

Cât cântăresc: greutatea mea poate varia între 2 și 8 kg..

Cât trăiesc: pot trăi aproximativ 7 ani.

Ce mănânc: sunt un animal omnivor, dieta mea constă în principal din plante, nevertebrate, cum ar fi tarantule și fructe, de asemenea, mănânc și vertebrate mici, cum ar fi șopârle, rozătoare, păsări mici, ouă de păsări și ouă de crocodil.

Unde mă întâlneşti: trăiesc în habitate variate: de la zone calde și aride, la păduri tropicale amazoniene sau chiar zone reci, montane, inclusiv pajiști și zone stufoase. Mă întâlnești în sud – vestul SUA ( Arizona, New Mexico și Texas ) dar și prin nordul Uruguayului.

Cum mi se măreşte familia: femela devine matură sexual când atinge vârsta de 2 ani. În ceea ce îl privește pe bărbat, se poate împerechea la 3 ani. În acest moment el devine singur și va forma doar un cuplu pentru a copula. Sezonul de reproducere este asociat cu începutul sezonului ploios. Acest lucru se datorează faptului că în acest sezon există o disponibilitate maximă de alimente, în special fructe. În raport cu gestația, durează aproximativ 11 săptămâni. După acest timp, se nasc între 2 și 7 tineri. Când minorii au 5 până la 6 săptămâni, ei și mama lor se alătură turmei.

Cum mă comport: În cea mai mare parte a vieții mele sunt gregar, cu toate acestea, bărbații și femelele au anotimpuri în care prezintă comportamente solitare.

Știaţi că… ?

  • Recordul actual de longevitate pentru această specie a fost atins de un individ captiv, care a depășit 26 de ani.
  • La naștere puii sunt orbi și neajutorați, abia după 10 zile încep să vadă.
  • Folosește multe chemări diferite, precum şi mișcări din coadă, pentru a menține contactul cu ceilalți. Un strigăt de alarmă ca un lătrat îi face să fugă în tufișurile dese sau în vârful copacilor, deși uneori se pot întoarce să tabere pe atacator.