ZooParc Cluj

Șorecarul comun

Content Image
Bunicii și părinții mă știu sub numele de uliu, gaie șorecar sau uliu șorecar și sunt o pasăre răpitoare de talie mijlocie.

Sunt una dintre cele mai întâlnite păsări de pradă din România si mă poți recunoaște ușor când planez în cercurile largi în căutarea de hrană.

Cum arăt: penajul este de culoare brun (maro) cu diverse nuanțe amestecat cu alb, pe piept am o dungă deschisă la culoare care se continuă în partea mediană a aripi. Picioarele sunt galbene iar pe coadă se pot observa câteodată niște dungi transversale

Cât măsor: până la 56 cm, anvergura aripilor 110 – 130 de cm
Cât cântăresc: până la 1200 g
Cât trăiesc: în sălbăticie până la 8 ani
Ce mănânc: cel mai mult îmi plac șoareci de câmp, dar mai mănânc și reptile, păsări de talie mică, insecte. Ocazional când nu am ce mânca dau o vizită la găinile și puii din curtea bunicilor cărora nu le prea place de prezența mea. În timpul iernii când nu găsesc altceva de mâncare consum cadavre.
Unde mă întâlneşti: din Europa până în Asia, în zonele împădurite și în câmpiile întinse unde folosesc locuri cu vizibilitate sporită.
Cum mi se măreşte familia: cuibul construit din crengi și resturi vegetale îl fac bine ascuns în păduri, arbori înalți, pe stânci etc. Femela depune 2-4 ouă pe care le clocește până la 40 de zile. Puii sunt hrăniți și îngrijiți la început numai de către femelă, aprovizionată de mascul, apoi de către ambii părinți, părăsind cuibul după 60 de zile.
Cum mă comport: trăim în perechi și rar formăm grupuri. Îmi place să urmăresc prada de la înălțime (prin planare în cercuri, zbor pe loc) sau dintr-un loc mai înalt.

Știaţi că… ? 

  • zbor deasupra pădurii, câmpurilor întinse în cercuri mari în căutare de hrană
  • bunicii fac gălăgie și mă alungă, ca să nu fur puii și găinile din curte
  • pasăre migratoare care iernează în Asia și Africa revenind în martie
  • în România sunt considerat specie sedentară sau parțial migratoare
  • o pereche de șorecar comun poate avea mai multe cuiburi, pe care le folosește alternativ.