ZooParc Cluj

Sevralul

Content Image
Servalul este un animal sălbatic! Atât de sălbatic încât de obicei nu poate fi domesticit.

Cum arăt: dacă te uiți la un mine, vei observa imediat că nu sunt o pisică de casă, îți amintesc de gheparzi sau de rudele mai mici cum ar fi ocelotul. Am o înălțime între 54 și 62 cm și o lungime de până la un metru. Sunt  felina cu cele mai lungi picioare în comparație cu restul corpului. La fel ca alte pisici prădătoare, am un model pătat, care servește drept camuflaj.

 Cât cântăresc: greutatea mea poate varia între 7 și 18 kg.

Cât trăiesc: pot trăi între 10 și 15 ani.

Ce mănânc: Hrana mea constă în mamifere mici (șobolani, șoareci și șoricei) și  păsări, restul incluzând insecte ocazionale, broaște, șopârle. 

Unde mă întâlneşti: trăiesc în mod predominant în Africa de Sud, în special în Zimbabwe și în provincia Natal. Populațiile mici sunt situate în Munții Atlas, dar și în  Algeria, Maroc, Etiopia și la sud de Sahara.

Cum mi se măreşte familia:  împerecherea apare mai des în primăvară. Puii tineri au aproximativ 250 g la naștere, dar capătă  dimensiuni aproape duble în primele 11 zile. Sunt înțărcați la 5 luni, iar caninii lor permanenți sunt dezvoltați la vârsta de 6 luni. Puii de serval stau până la un an cu mama lor.

Cum mă comport: Sunt un animal semi-nocturn activ dimineața devreme și în amurg. Duc o viață solitară, fiind văzut în perechi numai în perioada de împerechere. În caz de pericol fac ce știe o pisica mai bine, fug sau mă ascund.

Știaţi că… ?

  • Servalul este un animal sălbatic! Atât de sălbatic încât de obicei nu poate fi domesticit.
  • Servalul are cele mai lungi picioare față de oricare altă felidă relativ cu dimensiunea corpului.
  • Ambele sexe stabilesc domenii vitale ce se suprapun intens cu suprafața de 10 până la 32 km², pe care le marchează cu fecale și salivă.
  • Asocierea servalilor cu oamenii datează din vremea Egiptului Antic. În arta egipteană, servalii sunt reprezentați ca daruri sau obiecte comercializate din Nubia.