ZooParc Cluj

Ratoni

Content Image
Banditul Sălbatic (Procyon lotor) ascuns după petele negre din jurul ochilor asemănătoare cu o mască de bandiți.

 Este un mamifer omnivor, nocturn, inteligent, jucăuș si docil in tinerețe, apreciat de oameni care mă îngrijesc și mă consideră animal de companie pana devin matur când devin agresiv si produc pagube.

Cum arăt: mă recunoști ușor după masca din jurul ochilor asemănătoare cu a bandiților. Am blana gri-maroniu, coadă cu dungi maro sau gri cu dungi negre iar vârful este întotdeauna negru.

Cât cântăresc: între 5 și 16 kg
Cât trăiesc: 2-3 ani în sălbăticie și până la 20 de ani în spatii protejate și ferme.
Ce mănânc: sunt omnivor mănânc orce de la semințe, boabe, nuci, plante, insecte, fructe, pești, broaște, păsări mici, ouă, șoareci pana la resturi de mâncare lăsate de oameni. Toamna îmi place să-mi strâng provizii pentru iarnă ca semințe, nuci și tuberculi. Nu sunt pretențios la mâncare dar urăsc roșiile din cauza acidității.
Unde mă întâlneşți: sunt originar din America de Nord dar am fost dus în ferme din Europa, Asia unde trăiesc în sălbăticie dar și că animal domestic în ferme sau animal de companie.
Cum mi se măreşte familia: femela raton naște după 63 de zile de gestație, 1-7 pui orbi care își deschid ochii abea după 20 de zile de la naștere. Mamele au grijă de pui și nu îi lasă nici măcar pe tați să se apropie de ei.
Cum mă comport: îmi place să trăiesc în grupuri mici în sălbăticie si îmi capturez hrana din apă cu ajutorul labelor rapide și foarte agile. Sunt un animal inteligent și curios cu membrele inferioare flexibile la 180 de grade ceea ce îmi permite să mă cațăr ușor și să cobor cu capul înainte din copac.

Știaţi că… ?

  • membrele inferioare a ratonilor sunt foarte agile, pot desface un șiret, descui cuștile si chiar pot să-ți fur o monedă din buzunar fără să-ți dai seama.
  • cobor cu capul în jos din copaci datorită labelor din față care le pot întoarce la 180 de grade
  • pot emite peste 51 de sunete diferite (fluier, mârâi, șuier, plâng, torc …)
  • sunt animal inteligent, curios când sunt mic pot fi animal de companie dar când cresc pot sa devin agresiv și sa fac pagube însemnate.
  • ratonii își spală hrană înainte de a mânca.