ZooParc Cluj

Rața Mandarin

Content Image
Numele de raţă mandarin vine de la penajul masculului, foarte colorat

Cum arăt: sunt o pasăre mică, fiind aproximativ de mărimea unui porumbel voiajor. Masculul este extrem de frumos colorat, fiind destul de diferit față de celelalte specii. O trăsătură unică o reprezintă vârfurile aripilor, de un portocaliu strălucitor.

Cât cântăresc: greutatea mea poate varia între 400 și  500 gr..

Cât trăiesc: pot trăi aproximativ 8 ani.

Ce mănânc: hrana mea este constituită din plante acvatice, seminţe, ierburi, cereale, peşti sau organisme acvatice, viermi, melci, insecte, broaşte sau şerpi mici – aproape orice am la îndemână, în funcţie de sezon.

Unde mă întâlneşti: îmi am originea în Asia, trăiesc în apropierea râurilor lente şi a lacurilor, în vecinătatea cărora se află tufişuri, pâlcuri de copaci sau păduri.

Cum mi se măreşte familia: femelele depun 8-12 ouă, care vor fi incubate timp de 28-30 zile.  Puii sunt bine dezvoltați încă din momentul eclozării, sunt capabili de zbor la vârsta de 7-9 săptămâni, schimbând astfel penajul de pui cu cel de adult.

Cum mă comport: am un comportament sociabil și formeaz grupuri doar pe timpul iernii. La începutul primăverii formez perechi. Sunt mai activă după apus, în timpul zilei mă adăpostesc în copaci în apropierea apei.

Știaţi că… ?

  • Numele de raţă mandarin vine de la penajul masculului, foarte colorat şi datorită penelor portocalii de pe aripile orientate în sus. Mai este denumită şi “curcubeul Orientului Îndepărtat”.
  • Aripile sunt lungi comparativ cu dimensiunea corpului, fapt ce le permite să decoleze rapid din apă sau de pe sol la apropierea vreunui pericol şi să se refugieze în pădure sau în tufe.
  • Stau împreună cu raţe din alte specii foarte rar, cu excepţia raţei caroline, cu care se înţelege bine în cazurile în care aceste două specii coexistă.
  • Raţa mandarin simbolizează, în special în Japonia şi China, dragostea, afecţiunea şi loialitatea faţă de partener, deoarece formează perechi pe viaţă şi sunt nedespărţite pe lac sau pe uscat. Foarte rar se poate vedea o raţă mandarin la distanţă mare de partenerul său.