ZooParc Cluj

Rața cu moț

Content Image
Masculul are moțul caracteristic bine dezvoltat și foarte vizibil

Cum arăt:  sunt o specie de rață de talie medie. Ca și la toate speciile de rațe, dimorfismul sexual este accentuat. Femela are un colorit general maroniu, cu spatele mai închis la culoare și flancurile mai deschise; capul și gâtul au o nuanță castanie, iar moțul este foarte slab conturat. Masculul are spatele, capul și gâtul negre, iar flancurile albe, moțul caracteristic speciei este bine dezvoltat și foarte vizibil.

Cât cântăresc: greutatea mea poate varia între 500 și 1,2 kg.

Cât trăiesc: pot trăi aproximativ 20-30 de ani.

Ce mănânc: sunt omnivoră, însă mare parte din dietă mea constă în specii de moluște, crustacee și insecte acvatice, după care mă scufund la adâncimi de 3 până la 14 metri, unde stau în medie 20 de secunde. Consum și materie vegetală, în special fructe, semințe și muguri alte plantelor acvatice sau palustre.

Unde mă întâlneşti:  mă cuibăresc pe o arie foarte largă, în toată regiunea Palearctică, din Europa de Vest, până pe coastele Pacificului, la latitudini medii și mari. În România mă cuibăresc izolat și localizat, în foarte puține zone, în câteva locații de-a lungul Oltului și în Câmpia de Vest.

Cum mi se măreşte familia: : femelele depun 8-12 ouă, care vor fi incubate timp de 28-30 zile. Din momentul când ouale eclozează vor trece 24h până când puii se vor usca și vor fi pufoși. Apoi femela își ia puii și se duce în apă în căutarea hranei.

Cum mă comport: am un comportament prietenos cu o personalitate  timidă și sperioasă.

Știaţi că… ?

  • Populația globală este estimată la 2 600 000 – 2 900 000 de indivizi. Cea europeană este estimată la 551 000 – 742 000 de perechi.
  • În România, estimările arată o populație de aproximativ 20 – 50 de perechi cuibăritoare.
  • Numele de gen (Aythya) este numele grecesc al unei specii marine neidentificate, iar numele de specie provine din cuvintele latine fuligo – funingine lat și gula – gât, cu referire la picioarele coloritul închis la culoare al gâtului.
  • Este amenințată de degradarea și dispariția zonelor umede, poluarea habitatelor, în special de exploatările industriale (petrol și gaze în Siberia). De asemenea, intensificarea agriculturii poate duce la degradarea sau pierderea habitatelor.