ZooParc Cluj

Prepelița

Content Image
Prepelițele se pot deplasa surprinzător de repede pe sol pe sub vegetatia crescuta pe pământ

Cum arăt: coloritul corpului meu este brun-cafeniu cu striuri longitudinale de culoare deschisă și întunecată. Masculul are sub bărbie o pată de culoare cafenie închisă. Deosebirea sexelor în cazul prepelitelor adulte este foarte ușoară, deoarece culorile acestora diferă, iar cocoșii au dungi specifice pe față care apar încă la o vârstă fragedă. Culorile lor pot varia de alb până la cafeniu, sau pot fi chiar și colorate.

Cât cântăresc: greutatea mea poate ajunge până la 100–150 g.

Cât trăiesc: pot trăi aproximativ între 3 și 5 ani.

Ce mănânc: sunt omnivor (mănânc alte mici animale și plante). Dieta mea constă în principal din semințe, frunze, grâu, orz, fructe de pădure și, ocazional, din lăcuste și viermi.

Unde mă întâlneşti: sunt răspândită în Europa, Africa și Asia de Vest, fiind o pasăre migratoare mă poți întâlni și în România.

Cum mi se măreşte familia: Femela depune de la 1 la 12 (de obicei 6) ouă, viu colorate care eclozează după o perioadă de incubare de 23 de zile.

Știaţi că… ?

  • Prepelita face de baie în praf pentru a elimina dăunătorii din pene și pentru a menține penajul curat.
  • Puii din majoritatea speciilor de prepelițe sunt precociali (se pot hrani singuri aproape imediat ce ies din ou).
  • Prepelițele se pot deplasa surprinzător de repede pe sol pe sub vegetatia crescuta pe pământ și, de obicei, își vor construi cuiburile pe pământ, sub un arbust sau o altă plantă de acoperire.
  • Ouale de prepelita pot fi folosite in tratamentul unui numar impresionant de afectiuni. Un ou de prepelita contine de cinci ori mai mult fosfor, de opt ori mai mult fier, de sase ori mai multa vitamina B1 si de 15 ori mai multa vitamina B2 decat unul de gaina.
  • Oul de prepelita a fost folosit in scopuri terapeutice de vechii egipteni si chinezi la tratamentul astmului bronsic si impotentei sexuale.