ZooParc Cluj

Porcușor de Guineea

Content Image
Porcușorul de Guineea trebuie să ronțăie constant pentru a împiedica să crească prea mult dinții.

Cum arăt: fac parte din familia rozătoarelor. Urechile mele sunt mici și în formă de petală, iar ochii îmi sunt așezați pe părțile laterale ale capului. Gura mea este mică, triunghiulară, și am aproximativ 20 de dinți. La fel ca și alte rozătoare, dinții mei cresc continu, tocmai de aceea trebuie să mestec sau să rod constant pentru a-i împiedica să crească prea mult.

 Cât cântăresc: greutatea mea poate ajunge şi până la 1,2 kg.

Cât trăiesc: pot trăi până la 7 ani.

Ce mănânc: imi place să mănânc  iarbă, morcov, castravete, conopidă, mere, varză chiar și păpădie, dar pentru ca sistemul meu digestiv să funcționeze cum trebuie, din alimentația mea nu trebuie să lipsească fânul. Mănânc atât ziua cât și noaptea,

Unde mă întâlneşti: sunt originar din America de Sud.

Cum mi se măreşte familia: Femelele au perioadă de gestație de 59 până la 72 de zile și dau naștere la puii de trei sau patru pui în medie.

Cum mă comport: sunt unul dintre cel mai răspândit animal rozător de companie. Sunt foarte sociabil, jucăuș și îmi place să mănânc toată ziua.

Știaţi că… ?

  • Mirosul și simțul tactil este superior celui uman, în același mod în care aceștia își recunosc stăpânii după miros.
  • În Columbia, Ecuador și Peru se crește un soi special al acestui rozător pentru consumul uman și există foarte multe rețete culinare cu acest tip de carne în aceste țări. Unii gastronomi o consideră o delicatesă și se consideră că are un nivel crescut de Omega 3 și scăzut de alte grăsimi.
  • Cobaii nu sunt foarte agili, însă pot sări peste obiecte mici. Nu sunt prea buni cățărători.
  • Când cobaii sunt entuziasmați vor începe să sară. Sunt, de asemenea, foarte buni înotători.