ZooParc Cluj

Pisica Sălbatică

Content Image
Pisica sălbatică poate ajunge şi până la 8 kg

Cum arăt: la prima vedere sunt foarte asemănătoare cu pisica de casă, în special cu exemplarele tigrate pe nuanţe gri, dar blana mea este mult mai stufoasă. Am coada groasă în mod egal pe toată lungimea corpului meu, iar vârful este gros şi rotunjit. Dentaţia mea este tipic de felină, cu dinţi proporţional mai mari şi mai solizi decât ai pisicilor domestice.

 Cât cântăresc: greutatea mea poate ajunge şi până la 8 kg.

Cât trăiesc: pot trăi până la 15 ani.

Ce mănânc: mă hrănesc îndeosebi cu rozătoare de toate mărimile, de la şoareci de câmp şi de pădure la iepuri, dar nu mă dau în lături nici de la şopărle, broaşte, peşti şi păsări de toate mărimile, de la vrăbii la găină.

Unde mă întâlneşti: nativă Europei, în părții vestice a Asiei și Africii, ca urmare astăzi mă întâlnești din Delta Dunării până în munți, pe teritorii mult mai largi decât râsul. Prefer pădurile liniștite, cât mai întinse, cu mulți arbori bătrâni și/sau hățișuri.

Cum mi se măreşte familia: mă se împerechez în februarie-martie, iar după o gestație de circa 70 zile, femela naște 2-4 pui. Aceștia sunt orbi timp de 10-12 zile. După numai o lună, puii sunt capabili să își urmeze mama la vânătoare. De la aproximativ 3 luni putem vâna singuri.

Cum mă comport: sunt un animal singuratic, seminocturn, activ la sfârșitul zilei, auzul și mirosul îmi sunt foarte bine dezvoltate.

Știaţi că… ?

  • Conform estimărilor specialiştilor judeţele cu cele mai multe pisici sălbatice sunt: Covasna, Braşov, Sibiu, Argeș, Alba, Hunedoara, Arad, Mureş, Neamţ, Cluj, Bistriţa, Iaşi.
  • Pisica sălbatică europeană este un tigru în miniatură.
  • Creierul pisicii este destul de mic, reprezentând doar 0.9 la sută din masa corpului.
  • Pisicile pot vedea noaptea de 5 ori mai bine decât oamenii – în special dacă țintă este în mișcare – chiar dacă nu pot distinge atât de multe culori că ochiul uman.