ZooParc Cluj

Mara Patagonia

Content Image
Mă mai numesc iepure patagonic (Dolichotis Patagonum) și sunt o răzătoare întâlnită în Argentina.

Cum arăt: seamăn cu un iepure dar sunt mai mare, urechi lungi și picioarele posterioare mai dezvoltate, coadă scurtă, blană cenușie, partea inferioară albă cu flanc și bărbie oarecum portocalii.
Cât măsor: în jur de 700 mm
Cât cântăresc: până la 8 kg
Cât trăiesc: în captivitate pot ajunge până la 14 ani
Ce mănânc: ierburi, plante, frunze, rădăcini și scoarță.
Unde mă întâlneşti: Argentina în savane uscate cu tufișuri, arbuști și în regiunile semi-deșertice din Patagonia.
Cum mi se măreşte familia: formez perechi pentru toată viața (specie monogama), gestația durează 100 de zile și nasc în sălbăticie un pui, dar în captivitate pot naște până la 4 pui odată. Se poate întâmpla ca o femelă să alăpteze uneori un pui dintr-o altă pereche. Pui sunt înțărcați la 13 săptămâni. Masculi își marchează femela și terenul din jurul ei cu secreții din glandele sale și cu fecale.
Cum mă comport: sap vizuini adânci de până la 10 metri sau le folosesc pe cele abandonate. Vizuina este suficient de mare pentru pui lor si nu trăiesc împreuna cu alte perechi in aceiași vizuina. Ne hrănim pe rând întotdeauna un membru al familiei stă de veghe să nu fim vânați. În sălbăticie tinerii trăiesc în grupuri de 10-30 indivizi pentru a avea o șansa mai mare de supraviețuire, adulții trăind în perechi care uneori comunica în perioada de creștere a puilor. Comunicăm prin sunete diferite de la zgomote mici până la fluiere puternice.

Știaţi că… ? 

  • sap vizuini adânci de până la 10 metri 
  • puii pot merge aproape imediat după naștere 
  • Maras patagonian este considerată o specie aproape amenințată 
  • sunt vânata pentru carne și piele