ZooParc Cluj

Magar

Content Image
Strămoșii măgarului sunt subspecii ale măgarului sălbatic african Equus Asinus și sunt un mamifer erbivor și trăiesc sălbatic în Africa și Asia dar mă poți găsi și la stâna de oi și alte ferme.

Cum arăt: sunt înrudit cu calul şi zebra, am urechi drepte lungi, coamă scurtă zbârlită, gât bine înfipt, copite țări, spate musculos lung și drept ce permite fixarea hamului, piept arcuit, picioare puternice și robuste cu articulații voluminoase. Sunt de culoare maro, negru sau gri deschis.
Cât cântăresc: 80–480 kg în funcție de rasă
Cât trăiesc: între 15 și 40 de ani
Ce mănânc: nu sunt pretențios și îmi place să mănânc iarbă, buruieni, legume, lucerna este deșertul preferat iar porumbul, ovăzul mă fac fericit.
Unde mă întâlneşti: în sălbăticie îmi plac păduri aride și deserturi dar domesticit mă întâlnești pe tot globul pamântesc.
Cum mi se măreşte familia: gestația este de 12 luni și măgărușul se ridică în picioare imediat. Măgărușii se nasc cu molarii în gură.
Cum mă comport: am o privirea luminoasă, expresivă, sunt curios, jucăuș și am nevoie de companie pentru a fi fericit. Am simț de autoconservare puternic și dacă consider că ceva este periculos nu mă poți face să mă răzgândesc de unde este și vorba „încăpățânat ca un măgar”

Știaţi că… ?

  • în lume există 185 rase de măgar
  • răgetul unui măgar durează 20 secunde şi se aude la 3 km depărtare
  • laptele de mărgărita este folosește la calmarea “tușei măgărești” şi în cosmetică…