ZooParc Cluj

Gâște canadiene

Content Image
Sunt o pasăre acvatică migratoare întâlnită în America de Nord, am fost adusă în Europa unde am devenit cea mai mare gașcă și îmi place să cuibăresc în Germania.

Cum arăt: capul și gâtul sunt de culoare neagră cu o pată albă, cioc negru, spate și aripile cenușiu. Degetele de la picioare unite cu o membrană care mă ajută să înot.

Cât măsor: corpul până la 1 m și deschiderea aripilor până la 1,5 m.
Cât cântăresc: până la 6,5 masculi iar femelele sunt mai mici până la 5 kg
Ce mănânc: sunt erbivor și ocazional mănânc insecte și pești mici.
Unde mă întâlneşti: sunt o pasăre care migrează de la nordul la sudul Americii de Nord, uneori traversez Oceanul Atlantic în nordul Europei.
Cum mi se măreşte familia: devenim adulți după 2 ani și ne construim cuiburi în zonele mai înalte din apropierea apelor. Formăm perechi pe viață și revenim în același cuib an de an. Femela depune 2-9 ouă primăvara pe care le clocește până la 30 de zile. Puii sunt se pot deplasa, înota imediat și chiar pot să își găsească hrană singuri, dar rămân cu părinții un an. Părinții sunt agresivi când au pui și fugăresc intruși cu aripile larg deschise și scot zgomote amenințătoare.
Cum mă comport: sunt o pasăre migratoare care în perioada de migrație formez stoluri în formă literei „V”. Toamna zbor spre locurile de iernare iar primăvara spre locurile de cuibărire.

Știaţi că… ? 

  • gâsca canadiană este simbolul american al anotimpurilor
  • poate traversa în zbor Oceanul Atlantic
  • zbor în stoluri în forma literei „V”
  • trăim in perechi pe viață şi ne întoarcem la același cuib an de an.