ZooParc Cluj

Cocorul gri cu coroană

Content Image
Sunt o pasăre sălbatică, nemigratoare întâlnită în zonele mlăștinoase din estul Africi.

Mă poți găsi sub numele de Cocorul încoronat, cocorul african cu coroană (Balearica regulorum) și sunt o pasăre sedentară cu picioare lungi. Sunt o pasăre sălbatică, nemigratoare întâlnită în zonele mlăștinoase din estul Africi.

Cum arăt: am o creastă de culoare aurie, formată din pene rezistente și lungi. Penajul este asemănător la ambele sexe, cu gâtul și umerii gri-deschis, spatele gri-albăstrui, aripile albe – crem – maroniu și coadă neagră. Picioarele sunt foarte lungi, puternice, negre, terminate cu degete mari și gheare curbate. Caracteristic cocorilor este forma traheei care pătrunde până la osul stern, sub mușchii pectorali, formând bucle care explică strigătele puternice al cocorilor.
Cât măsor: am o lungime a corpului de pana la 1 m
Cât cântăresc: aproximativ 3-4 kg
Cât trăiesc: 30- 40 de ani.
Ce mănânc: semințe, insecte, vertebrate mici, fructe
Unde mă întâlneşti: sudul Africii în zonele mlăștinoase sau terenuri cultivate.
Cum mi se măreşte familia: femelă construiește un cuib din nuiele, rădăcini, ierburi, stufăriș în care depune 2-3 ouă care sunt clocite de ambii părinți timp de o luna. Pui după câteva zile de la eclozare părăsesc cuibul.
Cum mă comport: formăm familii pe viață iar în perioada de împerechere facem dansuri specifice cocorilor și scoatem sunete.

Știaţi că… ?

  • în Africa de Sud sunt vânată de localnici, prinsă în capcane, iar ouăle sunt colectate din cuiburi
  • cocori în Asia de Est, ei simbolizează viață îndelungată, fericire, fidelitate în căsnicie și dragoste
  • în România se întâlnesc două specii de cocori: Cocorul comun (Grus grus) în Delta Dunării și Cocorul mic (Anthropoides virgo) pe care îl putem zări peste tot atunci când migrează din Asia în Africa
  • în lume există 15 specii de cocori din care câteva sunt pe cale de dispariție