ZooParc Cluj

Cerb Lopatar

Content Image
Am coarnele „lățite” sub formă de lopată care îmi cad primăvară devreme după care cresc și se dezvoltă până toamna

Științific mă numesc Dama dama de unde unii îmi mai spun și damă, fac parte din familia Cervidae și sunt văr cu Cerbul Carpatin, căprioară care îi poți descoperii prin grădina zoo.

Cum arăt: am coarnele „lățite” sub formă de lopată care îmi cad primăvară devreme după care cresc și se dezvoltă până toamna, nu am păr lung pe gât iar femela nu are coarne. Culoarea blănii este brun-roșcată, cu pete albe pe spinare și lungimea corpului este 1,60 cm

Cât cântăresc: pot atinge 120 Kg, iar ciuta până la 65 Kg.

Cât trăiesc: în libertate 15-18 ani iar dacă ai grijă de mine până la 25 de ani.

Ce mănânc: lujeri, muguri, coajă arborilor tineri, ierburi uscate, ierburi verzi, părți din plante, jir, ghinde, cereale, fân.

Unde mă întâlnești: în toată Europa, cu excepţia celor mai nordice regiuni, Asia Mică, în câteva regiuni din America de Nord. In sălbăticie poți să mă găsești în Grecia și semidomestic în cele mai multe țări din Europa. Îmi plac pădurile de foioase (păduri cu frunze căzătoare) din zona dealurilor si campiilor înconjurate de culturi agricole si cu surse de apă.

Cum mi se măreşte familia: devin matur după 4 ani, pe când ciuta este matură de la 17 luni, naște după 7 luni și față 1-2 viței care stau cu mama până la un an. Noi masculii în perioada de impereghere (octombrie) ne luptăm, mai frecvent și mai aprig decât verișorii (cerbii comuni), pentru stăpânirea haremurilor de ciute.

Cum mă comport: Trăiesc în carduri formate din ciute, viței și tauri mai puțin în perioada de împerechere.

Știaţi că… ?

  •  
  • cerbul lopătar are atât activitate nocturnă, cât şi diurnă
  • în fondul de vânătoare de la Socodor, județul Arad sunt peste 1.000 de cerbi, fiind cea mai mare rezervație de cerbi lopătari în libertate din Europa
  • cerbul lopătar în România este protejat prin lege