Stiințific mă numesc Cervus elaphus și fac parte dintr-o familie mare de cerbi numită Cervidae, verișorii mei sunt căprioara, elanul și chiar renul. Am un corp puternic de 2 m lungime.
Cum arăt: sunt un animal sălbatic, un mamifer erbivor, rumegător, la un an îmi cresc coarne mici numite sulițe (20-30 cm), iar când mai cresc am coarne mari ramnificate pe care le pierd primăvara devreme ca să-mi crească altele mai frumoase și mai puternice. Partenera mea numită ciută este mai mică și nu are coarne.
Cât cântăresc: greutatea mea este de 180 – 300 kg pe când ciutele sunt mai mici si au 80-150 kg.
Cât trăiesc: în sălbăticie trăiesc până la 20 de ani, devin adult la 13 ani când îmi place să scot zgomote numite mugete, bocănituri sau boncăluiesc ca sa atrag atenția ciutelor.
Ce mănânc: îmi plac ghindele, jirul (semințe de fag) și tot felul de plante pe care le găsesc în jurul meu: iarbă verde și uscată, muguri, frunze, crenguțe, lujeri, scoarță dar și culturile oamenilor sunt delicioase.
Unde mă întâlnești: îmi plac plimbările lungi prin păduri de conifere, poienițe cu apă de izvor dar îmi plac și câmpiile întinse până la mare. Familia mea este răspândită pe tot globul atât în zone reci cât și calde.
Cum mi se măreşte familia: mama ciuta naște 1-2 viței, care pot să-și urmeze mama după 1-2 ore de la naștere. Când am fost mic până pe la 1 an, aveam pete pe corp pentru a fi greu de văzut de către alte animale care vor să mă prindă.
Cum mă comport: trăiesc în carduri de cerbi de toamna până primăvară, vara îmi petrec timpul singur prin păduri, în schimb ciutelor le place să trăiască tot timpul în carduri.
Știaţi că… ?