ZooParc Cluj

Cangur pitic

Content Image
Sunt un animal apreciat in Australia si ma poți vedea pe stema națională, monezi, timbre poștale, cultura populară etc

Științific mă numesc Macropus parma și sunt un mamifer marsupial din estul Australiei. Sunt un mamifer erbivor și am un buzunar (marsupiu) în care îmi ascund puiul de ochii curioși ai copiilor. Cât timp puiul este mic are nevoie de multă căldură, protecție și iubire așa că doar după șapte luni va avea suficientă forță și experiență să se descurce singur, revenind in marsupiu doar in caz de pericol.

Cum arăt: sunt un mamifer cu picioarele inferioare foarte dezvoltate care mă ajută să parcurg distanțe mari. Mă deplasez prin salturi și îmi folosesc membrele inferioare și coadă pentru echilibru pentru avânt. Am foarte bine dezvoltat auzul și văzul și am blană cenușie, brună, brună-roșiatică, brună-gălbuie sau neagră.
Cât cântăresc: până la 6 kg
Cât trăiesc: trăiesc aproximativ 9-18 ani
Ce mănânc: îmi plac ierburile, frunzele, muguri, scoarța sa
Unde mă întâlneşti: în Australia în pădurile dense cu multă iarbă
Cum mi se măreşte familia: puiul de cangur pitic este mic, golaș, fără ochi și urechi și cu membrele nedezvoltate. Mama îl ia cu gura și îl pune în punga abdominală numită marsupiu. O mamă poate avea 3 pui în același timp: unul care devine matur, unul care este sugar și altul fiind în stadiul de embrion. Un cangur pitic părăsește de tot marsupiul mamei numai în jurul vârstei de șapte luni.

Cum mă comport: îmi place să trăiesc în grupuri de la 10 la 100 de masculi și femele. Sunt un animal foarte sociabil și prietenos cu omul, dar devin agresiv dacă am puii sau sunt în perioada de reproducere.

Știaţi că… ?

  • pot să alerg până la 60 km/h
  • unii canguri din famila mea pot face salturi înalte până la 3 metrii și pe o lungime de 9 m.
  • femelele care au doi pui în marsupiu produc două tipuri de lapte: unul pentru cel mic și altul pentru puiul mai mare
  • sunt un foarte bun înotător
  • cangurii pitici mănâncă fungii asemănătoare trufelor ajutând la răspândirea sporilor şi la fertilizare – prin fecale.
  • sunt un animal apreciat in Australia si ma poți vedea pe stema națională, monezi, timbre poștale, cultura populară etc
  • există peste 60 de specii de canguri, majoritatea aflându-se în Australia