ZooParc Cluj

Cămila

Content Image
Cămila trăiește in nordul Africii, dar și în Orientul Mijlociu și în anumite deșerturi din Australia.

Cum arăt: pot fi dromader (cu o singură cocoașă) sau bactriană (cu două cocoașe). Corpul este este de culoarea crem maronie, cu picioare lungi copitate, ochii mei sunt mari cu strat dublu de gene lungi ce îmi protejează vederea în timpul furtunilor de nisi  Gâtul meu este lung și curbat, am un piept adânc și am una  sau două cocoașe. Mărimea cocoașei depinde de starea mea, devenind mai mică atunci când trec prin perioade de foamete.

 Cât cântăresc: greutatea mea poate varia între 300 și 700 kg.

Cât trăiesc: pot trăi între 40 și 50 de ani.

Ce mănânc: sunt un animal erbivor ce mănâncă plante spinoase, iarbă uscată și blocuri de sare, adică aproape orice crește în deșert. Petrec 8-12 ore pe zi păscând și tot atâta rumegând.

Unde mă întâlneşti: în zonele fierbinți ale deșerturilor din nordul Africii, dar și în Orientul Mijlociu și în anumite deșerturi din Australia.

Cum mi se măreşte familia: reproducerea începe după ce femela împlinește 3-4 ani, iar masculul după 5 ani. Perioada noastră de gestație este destul de lungă, de aproximativ 13 luni, în urma căreia femela naște un pui sau uneori, dar mai rar, gemeni. Puii cântăresc la naștere în jur de 40 kg.

Cum mă comport: nu sunt un animal agresiv, eu doar scuip dacă sunt agasat, iar în luptele dintre masculi, noi ne împingem cu capul și gâtul.

Știaţi că… ?

  • Capacitatea cămilelor de a rămâne supraviețui săptămâni întregi fără a fi nevoie să bea apă le-a făcut să fie poreclite „corăbii ale deșertului”. Mai exact, în timpul iernii, aceste animale de deșert pot supraviețui 6-7 luni fără apă. Cu toate acestea, de fiecare dată când au acces la apă, pot bea până la 32 de litriîntr-o singură sesiune de băut!
  • În timpul temperaturilor ridicate în deșert, acizii grași depozitați în cocoașele cămilelor reduc la minimum izolația termică care duce la creșterea temperaturii corpului ajungând să fie aproape egală cu cea a mediului. Noaptea excesul de căldură se deplasează în restul corpului cămilei pentru a se asigura că temperatura sa nu este prea scăzută în comparație cu cea a mediului.
  • Cămile pot merge cu o viteză maximă de până la 65 de kilometri pe oră și pot susține o viteză de mers de 40 de kilometri pe oră. Această viteză este destul de rapidă în comparație cu viteza medie umană de 5-6 kilometri pe oră sau viteza unei vaci de 4,5 kilometri pe oră.